Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Clinic Reinventing Organizations

30 september 2016 om 13:30 tot 17:00

Meer dan 60.000 exemplaren binnen een jaar, zonder één euro aan marketing, verkocht Frederic Laloux van zijn boek Reinventing 71RiX7p05oLOrganizations. Waarom? Omdat Laloux iets in ons aanraakt wat we al lang verloren zijn maar nog steeds naar verlangen: onszelf. Kunnen we ons eigen Zelf meenemen naar het werk? Hebben we een manager nodig om ons aan te sturen of kunnen we dat zelf wel? In Reinventing Organizations komen mens en organisatie samen op een moderne manier. Zelfbewuste en capabele mensen leiden zichzelf en elkaar op basis van gelijkwaardigheid. Daar komen hele mooie ‘cyane’ organisaties uit voort.

Deze Gouden Oor Clinic zoomt in op  ‘Reinventing Organizations’, het inspirerende werk van Frederic Laloux. Hij onderzocht diverse vooruitstrevende organisaties die experimenteerden met nieuwe vormen van organiseren. Wat bleek? Al deze organisaties gebruiken, onafhankelijk van elkaar, identieke organisatiestructuren en praktijken. Vormen die geheel anders zijn dan we tot nu toe gewend zijn in organisaties. Deze samenhang toont aan dat we zijn aangekomen bij een nieuwe fase in onze ontwikkeling. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal verschuivingen hebben meegemaakt. Laloux omschrijft deze paradigma’s aan de hand van kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, noemt hij cyane organisaties (teal organizations). Hij ontdekte dat er drie grote doorbraken centraal staan in al deze organisaties:

Zelfsturing
Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
Heelheid
Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen aanmoedigen op hun werk te komen met een beperkt ‘professioneel’ ik en om andere delen van zichzelf bij de voordeur achter te laten. Ze verlangen vaak van ons dat we een mannelijke doortastendheid tonen, vastberadenheid en kracht laten zien, reserves en kwetsbaarheid wegstoppen. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. Cyane organisaties hebben een consistent stelsel van praktijken ontwikkeld die ons uitnodigen onze innerlijke heelheid weer te omarmen en het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk.
Evolutief doel
Van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van dat de toekomst wordt voorspeld en onder controle gebracht, worden de leden van de organisatie uitgenodigd te luisteren naar en te begrijpen wat de organisatie wil worden, welk doel zij wil dienen.

Jos-Rovers-Portret-420x300De Clinic wordt ingeleid en begeleid door Jos Rovers. Jos werkte 20 jaar als manager en directeur in de financiële dienstverlening. Nu houdt hij zich in zijn eigen organisatie ‘Het Eerste Huis’ bezig met transformatie processen voor mensen en organisaties. Hij ondersteunt als adviseur en trainer veranderingen gericht op individuen, teams, leiderschap en organisatie. Hij is specialist in het werken met Theory U, Mindfulness, systeemaanpakken en intuitieve benaderingen. Hij is tevens docent aan de opleiding verandermanagement aan de VU in Amsterdam waar hij colleges geeft in ‘leiderschap en verandering’.

De Clinic is gratis toegankelijk voor leden van het Gouden Oor Platform. Niet leden betalen € 195 (ex btw). Inschrijven via mail@goudenoor.nl

Gegevens

Datum:
30 september 2016
Tijd:
13:30 tot 17:00

Locatie

Woudschoten
Woudenbergseweg 54
Zeist, Nederland
+ Google Maps
Gouden Oor, Luisteren en gehoor geven aan klanten