Gouden Oor Erkenning sluit aan op de verscherpte eisen op het gebied van klantgerichtheid en verbetermanagement uit de ISO 9000-serie. De Gouden Oor Standaard is direct gekoppeld met de ISO 9000-serie en geeft verdieping aan de kwaliteitsmanagementprincipes ‘klantgerichtheid’ en ‘continue verbetering’. Ook zijn de aandachtsgebieden uit het INK-managementmodel (EFQM Excellence Model) belegd in de Standaard. De Gouden Oor Standaard is compliant met de relevante richtlijnen uit de ISO 10000-serie, Quality Management – customer satisfaction. in 2022 is de Standaard verder aangescherpt op basis van de ISO-norm 23592:2021 voor excellente dienstverlening (‘Service Excellence’).
In de norm ISO 9000 zijn scherpe eisen gesteld aan klantgerichtheid en klachtenmanagement. Zo is klantgerichtheid het eerste managementprincipe van de acht die ISO van groot belang acht bij het bereiken van kwaliteitsdoelstellingen. Het verhogen van klanttevredenheid staat voorop. De mate van klanttevredenheid is zelfs een maatstaf voor het functioneren van het kwaliteitsmanagementsysteem. Daarbij is klantentevredenheid gedefinieerd als de perceptie van de klant over de mate waarin aan zijn eisen is voldaan. De ISO-norm is gebaseerd op een procesbenadering waarbij alle belanghebbenden van de organisatie de klant centraal stellen. De directie draagt daarbij de expliciete verantwoordelijkheid om klantgerichtheid te bewerkstelligen en om het bewustzijn van klanteneisen in de organisatie te stimuleren. Organisaties zijn volgens de ISO 9000 verplicht de mening van klanten in hoeverre de organisatie heeft voldaan aan hun eisen te meten.
In de richtlijn ISO 10002 (onderdeel van de ISO 10.000-serie ‘Customer Satisfaction’) zijn richtlijnen voor klachtenbehandeling door ISO verder uitgewerkt. De richtlijn ISO 10002 geldt voor het gehele klachtenproces binnen organisaties (waaronder planning, ontwerp, uitvoering, onderhoud en verbetering) en is bedoeld voor alle typen transacties. De ISO-richtlijn voor klachtenmanagement beschrijft termen en definities, richtinggevende principes, de inrichting van het klachtafhandelingsproces, het planning- en ontwerpproces, de werking van het klachtafhandelingsproces en onderhoud en verbetering. In 2022 is de Standaard verder aangescherpt op basis van de ISO-norm 23592:2021 voor excellente dienstverlening (‘Service Excellence’).
De Gouden Oor Standaard is ondergebracht in de Stichting Gouden Oor. De stichting toetst de kwaliteit van de Gouden Oor-audits en -erkenningen en verzorgt de opleidingen van auditoren. Voor auditering en certificering voor het Gouden Oor zijn Certificatie in de Zorg, LRQA, Stv en Vedas Quality Certification geaccrediteerd.